![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjz13TFzFfmhUedDiOCGVOCrao-yzdxpIH_pWaVDqOTYdMQHOFlSnw_qjLD4IsnSXSghiJz0SYxLGzB8Hmp5A90gtTIvh5AwofJW9ynpkgvKnNVoBo7fDi_GTJxWek3sPTvw6ubOuDBF40/s200/aaaaaaaaaaaaaaaa.jpg)
5 Martie 2009
După ce regele Abdullah al Arabiei Saudite a făcut în urmă cu două săptămâni o amplă remaniere guvernamentală, prin care importante personalităţi conservatoare au fost înlocuite, saudiţii moderaţi speră într-o reformă liberală a ţării.
Numirea Norei al-Fayez ca adjunct al ministrului educaţiei - prima femeie numită în guvernul saudit - este simbolică pentru reformă
Totuşi instituirea religioasa, bine organizata, este pregătita să reziste schimbărilor. „Acestea sunt doar vise şi dorinţe care nu se vor realiza. Reformatorii vor să slăbească identitatea islamică a Arabiei Saudite, dar nu vor reuşi ”, susţine Şeicul Sulazman al-Daweesh, un proeminent cleric conservator.
Disputa dintre conservatori şi reformatori este departe de a fi tranşată în favoarea celor din urmă. În sistemul judiciar şi educaţional saudit lucrează mulţi conservatori. Alte oprelişti vin din partea altor membri ai familiei regale, care nu văd cu ochi buni dorinţa regelui de a aduce mai multă moderaţie.
Deocamdată, analiştii saudiţi constată că rata şomajului este mare, mai ales în rândul tinerilor, iar şcolile continuă să ofere aceeaşi cultură a extremismului şi xenofobiei, care a susţinut atacurile de la 11 septembrie. Arabia Saudită are 25.000 de şcoli publice care sunt conduse de islamişti conservatori. Unii dintre profesori refuză să predea materii care nu respectă principiile islamului.
„Fără schimbarea infrastructurii culturale, alegerile nu au nici un sens. Extremiştii sunt bine organizaţi, pe când liberalii nu sunt organizaţi deloc şi nu au canale de comunicare cu populaţia”, susţine un reformist, membru al Consiliului Shura, sub protecţia anonimatului.
Pentru mulţi părinţi saudiţi, problema extremismului în şcoli este mai puţin importantă decât faptul că şcolile nu furnizează copiilor destule cunoştinţe de matematică, ştiinţifice şi o perspectivă mai largă asupra lumii, necesare pe fondul scăderii preţului petrolului şi a tentativelor de diversificare a economiei.
Sursa: www.adevarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu